Hirdetés

Így csépeltek 100 éve

Dalos ajkú gazdák és gazdasszonyok fogadták Fenyőkúton azokat a látogatókat és falubelieket, akik a bor- és pálinkakóstolás mellett a „régi cséplőgép” működését jöttek megnézni. Több mint szászéves mechanikusan működő cséplőgépen mutatták be a gazdák, hogy hogyan különítették el száz évvel ezelőtt a szalmát a gabonától.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 2 perc
Így csépeltek 100 éve
Cséplés. Már az sem a régi Fotó: Hodgyai István

Pálinkával, borral és ízletes csemegével fogadták a fenyőkúti gazdák azokat az érdeklődőket és fiatalokat, akik a közel százéves, Magyar Királyi Állami Gépgyárban épített cséplőgép működését akarták megtekinteni. Az eseményre családok, fiatalok és gyerekek egyaránt népviseletbe öltözve látogattak el. Fogyott a pánkó, szólt a nóta, és a cséplőgép is hamar elindult.

Hodgyai István

Az esemény ötletgazdája, Tófalvi Deák László elmondta, igyekeznek több hasonló megmozdulással összetartani a közösséget, és egyúttal tapasztalatcserét és tudásátadást biztosítanak a fiataloknak.

Hodgyai István

– Mára már ki tudja, hogy régen hogyan működött egy ilyen gép? Pedig sokkal alaposabb munkát végez, mint a mostani aratógépek. Manapság már nincs szükség hasonló gépekre, itt a környéken kevesen termelnek gabonát, a lényeg az, hogy a gyerekek is megismerhessék, hogy apáik, nagyapáik egykor hogyan arattak és csépeltek – mutatott rá Tófalvi.

Hodgyai István

Megjegyezte: napjainkban az aratás után keletkezett szalmát és pelyvát nem használják fel a gazdák, hiszen az újabb cséplőgépek összeaprítják és szétszórják azt a tarlón.

Hodgyai István

– Régebb a pelyvát liszttel összekevertük, s azzal neveltük a bikaborjakat, a szalmával aljazták a jószágokat és perzselték a disznót. Ezekre ma már nem sok példát látni – mondta az esemény ötletgazdája.

Hodgyai István

A cséplőgépről kiderült, tényleg pontosabb munkát végez a mai társainál, ugyanis amellett, hogy a pelyvát és a szalmát különválasztja a gabonától, utóbbit minősége és szemnagysága szerint ötfelé válogatja ki. Adagolását tekintve, a gépezet tetején állva két személy pakolja bele a kévéket, a kiválasztott szalmát kazalba, a pelyvát a csűrben erre a célra kialakított pelyvatartóba rakják. A cséplésbemutatót nótás mulatsággal zárták az összegyűltek.

Hodgyai IstvánHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!