Hirdetés

Idén is indul az Össznemzeti Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Idén pünkösdkor is indul az Össznemzeti Zarándokvonat Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba – közölte Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda ügyvezetője a MÁV-Start Zrt.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 4 perc
Idén is indul az Össznemzeti Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
Kormányos László, a MÁV-Start műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ügyvezető elmondta, hogy 2023-ban tizennegyedik alkalommal indulnak útnak a szerelvények. A koronavírus-járvány két évét leszámítva már 2008 óta folyamatos az együttműködés a vasúttársasággal és a székely szállásadókkal.

Tájékoztatása szerint a Csíksomlyó Expressz május 26-án Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkon és Alcsíkon teszi le utasait – ismertette az útvonalat az ügyvezető, hozzátéve: a végleges menetrend áprilisban lesz elérhető az iroda honlapján.

Mező Tibor hangsúlyozta:

az Össznemzeti Zarándokvonat csaknem fél kilométer hosszú lesz, vagyis ez a leghosszabb személyszállító szerelvény, élén pedig egy Tamási Áron 125 emlékév tiszteletére felmatricázott MÁV-mozdony halad majd. A zarándokvonaton római katolikus és református lelkivezető is várja a híveket.

Az utazás összesen négy napot ölel fel – folytatta –, csúcspontja pedig pünkösd szombatján a mintegy félmillió zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú, a Mária-ünnep. Ezt követően a vonatok másnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a zarándokok egész napos ünnepségen vehetnek részt, átadják a gyimesi székely-csángó-magyar gyerekek javára a vonaton gyűjtött adományokat, és koncertet ad a vonat díszvendége, Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas és érdemes művész is.

Mező Tibor megjegyezte:

Csíksomlyó üzenete a fiataloknak is fontos, ezért arra törekszenek, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsék az összmagyarság eme fontos eseményét.

Kormányos László, a MÁV-Start műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta, a vonaton összesen több mint ezer zarándok utazhat, akiknek igényeit maximálisan igyekeznek kielégíteni. A MÁV mindent megtesz a zavartalan utazásért, minden kényelmi funkciót biztosítunk, hogy az utazás igazi élmény legyen – fogalmazott, hozzátéve: a MÁV-Start Zrt. nagy hangsúlyt helyez a csoportos utazásokra, rendszeresen indítanak különjáratokat például az Erzsébet-táborokba, a nagyobb sporteseményekre, és ilyen fontos feladat lesz az áprilisi pápalátogatásra utazók kiszolgálása is. A csoportos utazások lebonyolítása mindig nagy felelősség, komoly műszaki, technikai felkészültséget és egyeztetéseket igényel – idézi az MTI Kormányos Lászlót. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!