Hirdetés

Hangulatos versenyen mutatták be, mennyire ügyesek lóháton

Jó hangulatban telt a pénteki nap a csíkzsögödi Gyémántpatkó Lovas Egyesület lovardájában, ahol gyermeknapi ügyességi és díjugrató versenyt szerveztek. A megmérettetésen több, más településről érkező lovarda fiataljai is megmutathatták rátermettségüket a különböző feladatoknál, még az eső sem szegte kedvüket.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Hangulatos versenyen mutatták be, mennyire ügyesek lóháton
A mintegy hatvan gyermek két versenyszámban mutathatta meg ügyességét Fotó: Veres Nándor

A június másodikai munkaszüneti nap alkalmából gyermeknapi ügyességi és díjugrató versenyt szervezett a Gyémántpatkó Lovas Egyesület a csíkzsögödi lovardájában.

Veres Nándor
Hátsek Kinga, a lovas gyermeknap egyik szervezője arról tájékoztatott: a pénteki versenyen közel hatvan gyermek vett részt, életkorukat tekintve kilenctől tizenkilenc éves korig különböző korosztályokat képviselnek. Két versenyszámban mutathatták meg rátermettségüket: szabadidős lovas ügyességi versenyben és díjugratásban.

Veres Nándor

Az ügyességi versenyről elmondta: egyszerűnek tűnik, és sokak szerint kevésbé látványos, mint a díjugratás, de nagyon sok készséget fejleszt, a gyermekek pont azért élvezik, mert a lóval együtt kell megküzdeniük az akadályokkal. Az ügyességi verseny feladatait a Magyar Lovassportszövetség szabadidős lovaspályája mintájára építették meg.

Veres Nándor
A Gyémántpatkó Lovas Egyesület tagjai kiemelték: a lovas gyermeknap célja, hogy még több gyermek és fiatal megismerje a lovakat, a lovaglást mint sportágat, és váljon fogékonnyá iránta. 

Veres Nándor
A lovagló ifjak három korcsoportban – gyermekek (9–11 év között), kiskamaszok (11–14 év között) és a 15 év felettiek mérkőztek meg az ügyességi pályán, a díjugratás versenyszámban nem korcsoportokra osztva versenyeztek, valamennyi részt vevő fiatal 12 éves vagy annál idősebb volt.

Veres Nándor
Tankó Róbert, a Gyémántpatkó Lovas Egyesület és a lovarda adminisztrátora fontosan tartotta megemlíteni: nemcsak saját lovaglótanoncaik vettek részt a versenyen, hanem több más lovarda is képviseltette magát. Jelen volt a Varázspatkó Lovarda Harasztkerékről, Maros megyéből, a Lófő Lovasudvar és a Kutuly Team Farkaslakáról, a Mereklye Egyesület Kászonaltízből, a Tatárdombi Lovarda Gyergyószárhegyről és a Hegyek Vándorai Egyesület is. A messzebbről érkező lovardák csapatai nem csupán a versenyezni vágyó gyermekeket, hanem lovaikat is elhozták a megmérettetésre, volt, aki tizenöt gyermekkel és tizenhárom lóval érkezett.

Veres Nándor
– Az ügyességi verseny ötlete úgy született meg, hogy azon gondolkoztunk, hogyan lehetne a fiatalokkal még jobban megszerettetni a lovakat, a lovassportokat. Tavaly szerveztünk hat-hét versenyt, amelyek annyira jól sikerültek, akkora volt az érdeklődés, hogy idén is belevágtunk, így ez a második év, hogy ilyen versenyt szervezünk – fűzte hozzá Tankó Róbert.

A szervezők minden résztvevő számára emléklappal és éremmel készültek, illetve négy kategóriában osztottak ki kupákat és okleveleket a versenyzők között: hármat az ügyességi versenyek legjobbjainak, korcsoportok szerint, és egyet díjugratásban. A szabadidős lovas ügyességi kategóriában a gyermekek (9–11 év között) csoport első, második és harmadik helyezettje is a Gyémántpatkó Lovas Egyesület versenyzői közül került ki. A kiskamaszok (11–14 év között) közül első lett a Varázspatkó Lovarda versenyzője, második és harmadik díjat kaptak a Gyémántpatkó Lovas Egyesület tanoncai. A 15 év felettiek csoportban első díjat kapott a Hegyek Vándorai Egyesület versenyzője, a második helyet a farkaslaki Kutuly Team, a harmadikat pedig a gyergyószárhegyi Tatárdombi Lovarda versenyzője szerezte meg. A díjugratás versenyszámban első és második helyezést értek el a Varázspatkó Lovarda versenyzői, és harmadik lett a Gyémántpatkó Lovas Egyesület tanonca.

Demény Elemér, a Lófő Lovasudvar vezetője kiemelte: bár lovardájuk fő profilja a túra- és tereplovaglás, szívesen hozta a gyermekeket és a lovakat versenyezni, mert a versenyhelyzet egész más tapasztalat, mint a túra- és tereplovaglás. Itt ugyanis a gyermekek teljesen egyedül kell irányítsák a lovakat, az utasításokat önállóan kell megadják, az ügyességi verseny a ló és a lovas együttműködéséről szól.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!