Hirdetés

Napelemeket szereltek fel 52 elszigetelt háztartásban megyeszerte

Elszigetelt háztartások villamosítása témájában tartott sajtótájékoztatót csütörtök délben, Gyergyószentmiklóson Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószentmiklós Önkormányzata. A száz százalékban a Norvég Alap támogatásából megvalósult projektben ötvenkét elszigetelt háztartásban szereltek fel fotovoltaikus paneleket Hargita megyében. A projekt összértéke 260 ezer euró volt, a kivitelező Szeben megyei cég alig fél év alatt be is fejezte a munkálatokat.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Napelemeket szereltek fel 52 elszigetelt háztartásban megyeszerte
Napelem a hálózattól távol élőknek Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Hargita Megye Tanácsának és Gyergyószentmiklós Önkormányzatának képviselői csütörtökön Gyergyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatón ismertették az Energia Romániában programot, amely hozzájárul a Norvég Alap 2014–2021 közötti időszakra vonatkozó általános célkitűzéseihez, nevezetesen az Európai Gazdasági Térségen belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint az EU-tagállamok és a Norvég Alap kedvezményezett országai közötti kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez.

Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa programok és projektek vezérigazgatóságának munkatársa kifejtette: a program fő célkitűzése az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energia és az energiaellátás biztonságának növelése.

– A Hargita Megye Tanácsa által végrehajtott projekt konkrét célja, hogy legalább ötvenkét, a villamosenergia-hálózathoz nem csatlakoztatott, elszigetelt háztartás villamosítását biztosítsa Hargita megyében, háztartásonként 2 kWh teljesítményű napelemes rendszerek telepítésével – mondta Péli. Hozzátette: a felszerelési munkálatokat és a működésbe helyezést a Szeben megyei ERDA PLUS Kft. végezte, és alig fél év alatt be is fejezte.

A projekt értéke

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megjegyezte, hogy a projekt teljes értéke 260 ezer euró, amelyet száz százalékban a Norvég Alapból finanszíroznak az Elszigetelt háztartások villamosítása Hargita megyében című támogatási szerződés keretében.

– A fotovoltaikus panelek telepítésével villamosítandó ötvenkét elszigetelt háztartásban a kedvezményezettek száma összesen 112 fő. A felszerelési és a működésbehelyezési szerződés összértéke több mint 1,2 millió lej volt – mondta Borboly. Hozzátette:

a megyének több mint száz olyan kistelepülése van, amely elszigetelt, ezeken a kis településeken, tanyasi világokon szükség van az alapinfrastruktúrák kialakítására. 

– A program fontos, hogy ezek a települések ne néptelenedjenek el, és a fiatalok helyben maradását is segítsük, ehhez is jól jött a mostani norvég alapos kiírás – tette hozzá Borboly. Kiemelte: nem állnak meg, hiszen sok település van még hasonló helyzetben, de tovább dolgoznak rajta. 

Elszigetelt hely Gyergyószentmiklóshoz közel 

Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere kifejtette: lehet, ellentmondás fedezhető fel a város és az elszigetelt település között. Gyergyószentmiklós városához tartoznak elszigetelt települések, ahol szükség van ehhez hasonló infrastruktúrák kialakítására, ilyen település a Kovácspéter elnevezésű hely is.

– Korábban sokkal többen laktak ezen a településen, a kiírás nélkül a városi és a megyei önkormányzatnak megterhelő lenne vezetékeket önerőből elvezetni a helyszínig. A népesség megőrzéséért fontos az infrastrukturális fejlesztés – mondta Csergő. Megköszönte a projekt résztvevőinek a munkáját.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!