Hirdetés

Firtos-kupa: több mint foci

Hazai siker született a Firtos-kupával díjazott kispályás labdarúgótorna legutóbbi kiírásán, melyet idén 17. alkalommal szerveztek meg, és amelyik nem kizárólag a sportélmény miatt jelent felhőtlen kikapcsolódást évről évre a kilátogatóknak.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Firtos-kupa: több mint foci
Firtos-kupa: foci és tradíció Fotó: Jakab-Szigeti Vera

Túlzás lenne a siklódi Ki­rálynézáshoz hasonlóan idegenforgalmi vonzerőnek nevezni a Firtos-kupát, de tény, hogy a hagyományait őrző piciny falu életében nagy jelentőséggel bír a focibajnokság is, amelyen nem kizárólag a labdarúgáson, sokkal inkább az együttléten van a hangsúly. Napokkal a torna előtt már lázasan készült az eseményre a falu apraja-nagyja, s hétvégére nagyon sok Siklódról elszármazott is hazalátogatott. A tizenhetedik kiírásához érkező labdarúgótorna házigazdája ugyanis ezúttal Siklód volt – az eseményen a házigazdák mellett – szokás szerint – részt vett Kőrispatak, Énlaka, Etéd, Küsmöd és Firtosmartonos csapata is. A felsoroltak közül csak az etédieknek van az udvarhelyszéki körzeti bajnokságban induló, nagypályás gárdája, a többiek főként infrastruktuális akadályok, na meg létszámhiány miatt maradnak az időnkénti minifoci mellett: az egyre jobban elöregedő, hivatalosan száznegyven főt számláló Siklódon például alig-alig lehetne egy nagypályás focicsapatra való ifjút kiállítani.
„Tölts egy pohár pálinkát is, hogy haladjunk, ez a négydecis csapolt sör szaporátlan” – kiáltotta túl az énlaki gólörömöt egy helybéli szurkoló, amikor megérkeztünk a készülő bográcsosok illata által belengett Szabóta alja nevű falurészre, a torna helyszínére. A hegyre szúrt faluban nem könnyű egy talpalatnyi sima földterületet találni, de a szervezőket dicséri, hogy a lehető legtöbbet kihozták az adottságokból: simára kaszált fű, szépen vonalazott pálya, házilag ácsolt focikapuk, na meg sörcsapok, lacikonyhák várták a szép számmal kilátogatókat.
„Nagyon sok munkát fektettünk a szervezésbe, kár, hogy csak hatévente adunk otthont a tornának, hiszen túlzás nélkül álítom, ez is jelentős esemény a falu életében” – mondta kérdésünkre Hegyi Ferenc. A siklódi főszervező a pálya széléről buzdította falustársait: „mindenkinek jobb, ha nem a pályán élem bele magam az eseményekbe”, mondja mosolyogva. Lelkesedéséről elég annyit mondani, a döntő után jószerével alig volt hangja, de becsületére legyen mondva késő estébe nyúlva állta a sarat éneklésben is, hiszen a díjazás után előkerült egy hegedű és egy harmonika is, az eseményre hívogató plakát feliratához hűen ugyanis nem maradt el a nótázás sem.
A Firtos-kupa 2006 óta íródó történetében eddig egyetlenegyszer – a koronavírus-járvány miatt – volt kényszerszünet, azóta és előtte is lelkes szervezőknek köszönhetően évente megrendezik az eseményt, más-más helyszínnel, a következő kiírás házigazdája Küsmöd lesz. Az idei tornát a házigazda Siklód nyerte meg, miután a döntőben 1-0-ra legyőzte Kőrispatakot, a harmadik helyen Énlaka, a negyediken Firtosmartonos, az ötödiken Küsmöd, a hatodikon pedig Etéd végzett. 
Hatodik elsőségével Siklód vezeti a vonatkozó örökrangsort, mert barátság ide, barátság oda, a szomszédvárak vetélkedésében azért bizony az eredmény sem mellékes. És az sem, hogy – Tamási Áronnak ellentmondva – a Firtos lova hátán még nem aludt el a Gondviselés.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!