Hirdetés

Feljelentéssel fenyeget Tîrnoveanu

Büntetőjogi feljelentéssel fenyegette meg Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja nacionalista szervezet vezetője közösségi oldalán a szombati úzvölgyi megemlékezés szervezőit.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Feljelentéssel fenyeget Tîrnoveanu
Tîrnoveanu nem hajlandó abbahagyni a hangulatkeltést Fotó: Veres Nándor

Mint arról beszámoltunk, az úzvölgyi katonatemetőben azokról a székely és magyar honvédekről emlékeztek meg, akik az első és második világháborúban katonai szolgálatot teljesítettek, a magyar határt védték az ellenséges csapatokkal szemben. A megemlékezés másnapján Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja nacionalista szervezet vezetője is a helyszínen járt. Cseppet sem örült annak, amit látott. A szélsőséges szervezet vezetője írással és videóval jelentkezett a közösségi médiában, ahol ismét magyarellenes diskurzussal hozakodott elő. 

Veres Nándor
„Az úzvölgyi temetőben a horthysta hadsereg katonáira megemlékező megmozduláson levonták a román zászlót, és egy másik rúdra felhúzták Magyarország zászlóját. A temető kapujából a szombati megemlékezők leszedték az összes román zászlót. Még azt a román trikolórt is letépték, amely a nagy kereszt lábát takarta, amelyet a Román Hadsereg Hőseinek emlékére – a Nemzet Útja és az Ortodox Testvériség – emeltünk – méltatlankodott Tîrnoveanu. Továbbá nyilvánosságra hozta, hogy elsősorban kiket okol ezért a „gaztettért”. – Az ünnepség főszervezői, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csíkszentmárton község polgármestere, aki azt mondta, hogy a magyar hadsereg megvédte hazája határát a megszálló ellenségektől, a megszállók természetesen a román hadsereg hősei” – háborgott a szélsőséges szervezet vezetője. Szerinte a kereszteket azért nem bántották a megemlékezők, mert „a magyar tisztviselők is felismerték, hogy az következményekkel járna, többek között azért, mert bűncselekmény”.

Veres Nándor
„A magunk részéről gondoskodunk róla, hogy a büntetőjogi következmények ne maradjanak el, amiért eltávolították a háromszínű román zászlókat, és illegálisan felhúzták a magyar zászlót” – fenyegetőzött a közösségi médiában a nacionalista vezető. Szerinte, ami Úzvölgyében történik, az valójában a magyar közösség megválasztott politikai vezetőinek mentalitását tükrözi, nevezetesen, hogy a román hadsereg mind az első világháborúban, mind a második világháborúban „megszállta” a „hazájukat”, azaz Erdélyt, amelyet Magyarország részének tekintettek. „Ezt ki is merik mondani. Ezek az egyének kétségbe vonják Nagy-Románia 1918-as egyesülését, és hősként emlékeznek a bécsi diktátum alatt több ezer áldozattal járó bűnöző horthysta rezsimre. Mindezt a szombaton tartott horthysta megemlékezésen ki is fejezték. Ez egy újabb bűncselekmény. A katonatemetőben jelen lévő katonai egyenruhák megjelenését is dokumentáljuk, ezek szerintem a bűnöző horthysta rezsim hadseregének egyenruhái voltak – folytatta kirohanását Tîrnoveanu. – Nem adjuk fel Úzvölgyét! Nem adjuk fel, mert a román hősök küzdelmének legelevenebb jelképe, ahol már javában zajlik a konfrontáció, és mi erre azt válaszoljuk: ott leszünk!” – üzente Mihai Tîrnoveanu.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!