Hirdetés

Elstartolt a fizetéses parkolási rendszer Csíkszeredában

Tesztidőszakába lépett hétfőtől a csíkszeredai fizetéses parkolási rendszer. A decemberi próbaidőszak alatt az illetékesek igyekeznek megismertetni a lakossággal a szabályokat, és a büntetés helyett főleg a figyelmeztetésekre helyezik a hangsúlyt. A rendszert működtető Csíki-Trans Kft. munkatársai elkezdték a parkolóövezetek tájékoztató tábláinak a „kicsomagolását”. A városháza ügyfélközpontjában sor is kialakult a bérletvásárlás okán.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elstartolt a fizetéses parkolási rendszer Csíkszeredában
Fotó: László F. Csaba

Az illetékesek türelemre intik a város polgárait, mert egyrészt az idő sem szorít, másrészt pedig decemberben még nem történnek bírságolások. A fontosabb tudnivalókat Demény Attila, a Csíki Trans Kft. igazgatója ismertette a sajtó képviselőinek.

A csíkszeredai városi tömegközlekedést is üzemeltető cég vezetője elmondta:

legegyszerűbben a TPARK alkalmazáson keresztül lehet jegyet vásárolni. Az applikáció segítségével nemcsak az órás vagy a napi díjakat lehet beszerezni, hanem a bérleteket is.

Ugyanakkor tudni kell, hogy az alapárhoz képest 10 százalékos felárral dolgoznak. Hamarosan lehetőség lesz a SzeredAppon is vásárolni, amely valamivel olcsóbb lesz, esetükben 8 százalék lesz a felár. Az önkormányzat által megszabott áron a rendszert működtető Csíki Trans Kft. ügyfélszolgálatainál, jegypénztárainál, a vasútállomással szembeni helyi buszállomáson és a városháza ügyfélközpontjában a Mihail Sadoveanu utca 4. szám alatt lehetséges. A parkolási díjak kifizetésére bankkártyával vagy SMS-en keresztül is van mód.

A digitális jegyek melletti opció az úgynevezett kaparós parkolójegy,

amit a már említett jegyirodákban lehet beszerezni, vagy az alábbi partnercégeknél: az Amigo üzletlánc csíkszeredai üzleteiben, a Nagymama cukrászdákban (Kossuth Lajos utca és Szabadság tér), Mobila Mico Rt. (Zsögödi Nagy Imre utca 171. szám), Boszida Kft. (Fürdő utca 8. szám), Raroni Kft. (szécsenyi bolt, Szécseny utca 77. szám), Grand Prix Kft. (Kossuth Lajos utca 46. szám), Volan Impex Kft. (Szék útja 113. szám), Bea Pres Consulting (Pálfalva 165. szám), BCS-E-Motion (Hargita utca 14. szám), Azur Beke Kft. (Kossuth Lajos utca 37. szám).

Elhangzott még, hogy

a tesztidőszakban a parkolóőrök ugyan folyamatosan fognak ellenőrizni, viszont a büntetés helyett a figyelmeztetésen lesz a lényeg.

– Annyit csinálnak, hogy figyelmeztető cetlit biggyesztenek az autókra, amivel felhívják a figyelmet, hogy januártól élesben is beindul a rendszer. Ugyanakkor a tiltott helyen való parkolást a parkolóőrök azonnal jelzik a helyi rendőrségnek, akik eljárnak a felelőtlen sofőrrel szemben – mondta Demény, aki felhívta a figyelmet, hogy a parkolási szabályzó nem végleges, és a szükséges módosításokat meg fogják tenni a finomítás érdekében, mert nem a polgárok büntetése a cél, hanem hogy rend legyen a városban ezen a téren is. A befolyó összegeket a parkolófelületek karbantartására, takarítására, esetleg új parkolóhelyek létesítésére fogják fordítani – közölte az igazgató.

A részletekkel kapcsolatban megtudtuk:

a fizetéses rendszer csak munkanapokra vonatkozik, 8.30 és 16.30 óra között, az ezt követő időszakban, valamint hétvégén és hivatalos ünnepekkor nem kell fizetni érte.

A 0-s zóna főként a városközpont területét foglalja magában, az 1-es zóna pedig ennek perifériája. A két zónára különféle díjszabás érvényes. A 0-s zónára csak az 500 lejes éves bérletek, valamint a 2,50 lejes félórás és az 5 lejes órás jegyek alkalmasak. Napijegy nincs. Az 1-es zónában viszont olcsóbban vásárolhatunk majd félórás jegyet 1,50 lejért, órás jegyet 3 lejért, és lesz lehetőség napijegy vásárlására 15 lejért. Továbbá lehetőség lesz 150 lejes havi, 200 lejes háromhavi és 300 lejes féléves bérlet vásárlására, ezek csak az 1-es zónában lesznek érvényesek.

Az 500 lejes éves bérlet ugyanakkor mindkét övezetben érvényes lesz. Lesz lehetőség úgynevezett lakossági bérlet vásárlására, ami 250 lej. Ez csak a lakossági övezetekre váltható, és csakis azok számára, akiknek oda szól a lakcímük vagy az ideiglenes tartózkodási helyük – személyesen vásárolható. A lakossági bérletet elsősorban azoknak ajánlják, akik jellemzően nem használják a város többi fizetős parkolóhelyét, csak a lakcímhez, ideiglenes tartózkodási engedélyéhez közelit, ezt a típusú bérletet kizárólag csak magánszemélyek válthatják ki, jogi személyek nem, és csak a Csíki-Trans jegypénztáraiban. Ingyenesen parkolhatnak a mozgássérültek a nekik fenntartott parkolóhelyeken, ugyanakkor a megyeszékhelyen élő veteránok ingyenes éves bérletet válthatnak. Féláron válthatnak bérleteket a politikai üldözöttek (az 1990/118-as kerettörvénynek, a 1999/105-ös kormányhatározatnak és a 2004/341-es törvénynek megfelelően) és az elektromos autók – lakossági bérletre nem érvényes a kedvezmény – tulajdonosai.

A parkolási díj befizetésének elmulasztása esetén a parkolás napján éjfélig 25 lejes pótdíjat, attól kezdve további 48 órán át 50 lejes pótdíjat kell törlesztenie az érintettnek.

Ha ez idő alatt sem törleszt, szabálysértést állapít meg a parkolórendszer üzemeltetője, és Csíkszereda Helyi Rendőrsége jár el az ügyben. Az így kiszabható bírság értéke 250 lej.

Szintén szabálysértésnek minősül és büntetendő a helytelen parkolás, ha az autó nem a parkolóhely szélét jelző csíkok között áll, ez esetben 200 lej a bírság, a ki nem jelölt helyszínen vagy tiltott helyszínen való parkolás esetén 300 lej a bírság, a 3,5 tonnánál nagyobb tengelysúlyú járművek parkolása hatósági jóváhagyás hiányában 500 lejt kóstál. A parkolóhely elfoglalása különféle tárgyakkal az ügykezelő beleegyezése nélkül pedig 300 lejes büntetést von maga után. További részleteket a csíkszeredai városháza közösségi oldalán tudhat meg az érdeklődő.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!