Hirdetés

Elfogadták Székelyudvarhely idei költségvetését

Maratoni hosszúságú testületi ülés kellett ahhoz, hogy el tudják fogadni Székelyudvarhely idei költségvetését. A korábban bemutatott tervezethez képest főként a rendezvényekre és a hivatal működésére szánt összegeket kurtították meg, azokat további fejlesztésekre és az iskolák számára csoportosítva át.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elfogadták Székelyudvarhely idei költségvetését
Hosszas tanácsülésen kurtították a rendezvényeket. Meglett a költségvetés Fotó: Hodgyai István

A pénteki soron kívüli testületi ülésen előterjesztett költségvetés-tervezetet tekintve a frakciók egyetértettek abban, hogy mivel szűkös év elé néz a város, a rendezvényekre fordított összegeket összébb kell húzni. Gálfi Árpád polgármester szerint az előterjesztett módosításokkal nemcsak a város, hanem személye ellen is fellép a testület – utóbbit a tanácsülést követően, egy Facebook‑közleményben is kifejtette.

Az elöljáró határozottan fellépett az ellen, hogy olyan eseményektől, mint a Szent István-napok vagy a március 15‑i megemlékezés, pénzt vonjanak el. Máthé László Ferenc, a hivatal közönségkapcsolatokért és rendezvényszervezésért felelős osztályának vezetője is felszólalt a rendezvények védelmében, hiszen szakosztályuk csupán 1,1 millió lejjel tervezte be az idei évet.


Hirdetés

Mint elmondta, az utóbbi időben jelentős drágulások voltak, sokkal több pénzbe kerül színpadot bérelni, előadókat hívni, őrző‑védő szolgáltatást igényelni, és arra kérte a testületet, hogy ezt döntéshozatalkor vegyék figyelembe. Az osztály vezetője szerint a módosító javaslatcsomag megszavazása esetén fennáll a veszélye, hogy egyik rendezvényt sem tudják megszervezni, ám ez a képviselő-testület végső döntését nem befolyásolta. 

Hodgyai István

Kiálltak az iskolák mellett

Mind az RMDSZ, mind a POL frakciója első ízben az iskolák javára javasolták pénzek átcsoportosítását, a hivatal működési költségeiből – protokollköltségek – és a rendezvényekre szánt összegekből. A POL-frakció 3,5 millió lej átcsoportosítását javasolta, melyből a Móra Ferenc Általános Iskola 160 ezer lejt kap tetőfelújításra, a Bethlen Gábor Általános Iskola 200 ezer lejt az udvara korszerűsítésére, a Tamási Áron Gimnáziumnak, valamint a Benedek Elek Pedagógiai Líceumnak 150 ezer és 30 ezer lejt számlatörlesztésekre. Ezek mellett a távhőszolgáltatónak, a Tompa László Iskolának, a néptáncműhelynek és a sportpályázatoknak szánt összegeket is megnövelték.

A szejkefürdői ivó‑ és szennyvízhálózat beüzemeléséhez szükséges munkálatok költségei két helyen is szerepeltek egy‑egy 250 ezer lejes tétellel a költségvetésben, ám a folyamatban levő kivizsgálás miatt csak egy ezerlejes tételt hagytak jóvá, hogy az ügy lejártával legyen fenntartva hely a pénzek átcsoportosításához.

Hodgyai István

Az RMDSZ az Eötvös József, a Benedek Elek és a Palló Imre iskolának javasolta pénzek átcsoportosítását karbantartási és felújítási munkálatokra, sorban 180, 80 és 80 ezer lejt. Ugyanakkor villamoshálózat-bővítésre, játszótér létrehozására, a Küküllő‑partra tervezett sétányra, az buszgarázsok és buszmegállók kialakítására javasolták összegek átcsoportosítását. Végül szóba került a környező önkormányzatoktól befolyt 1,2 millió lej, amit a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál bekövetkezett tragédia okán adományoztak. Az RMDSZ ezt az összeget az egyházi pályázatok révén szerette volna eljuttatni az iskolához, ám mint kiderült, ez jogi akadályok miatt nem csoportosítható át az említett módon. A testület végül a módosító javaslatokkal együtt elfogadta az idei, 170 milliós költségvetést.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!