Hirdetés

Dicséret jár a gyaloglóknak

Esőben, hóban is egyre többen választották a gyalogos iskolába menést a nemrég véget ért tanévben Székelyudvarhelyen. Ez volt a program második szezonja, és úgy tűnik, hogy már jól bejáratott a Lábbusz, a rendszeres utazók hetente ajándékban is részesültek. Most a Lábbusz is vakációra ment, de szeptemberben újra elindul.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Dicséret jár a gyaloglóknak
Naponta legalább harmincan lábbuszoztak Székelyudvarhelyen. Két lábbal a földön, biztonságban Fotó: Székelyudvarhelyi Művelődési Ház/Fb

A városközpont tehermentesítéséért, a környezettudatos közlekedés népszerűsítése céljából indult el még 2021 őszén a Lábbusz program Székelyudvarhelyen. A nemrég véget ért tanévben már hét megállója volt a környezettudatos „járgánynak”, olyan gyűjtőpontokat találtak ki a program kezdeményezői, ahová akár autóval is el lehet vinni a gyermekeket, mert a szülők találnak parkolási lehetőséget (ilyen „találkahely” volt például a városi sportcsarnok), onnan pedig gyalog sétálhattak biztonságban a gyerekek el az iskolájukig. 
A legnépesebb lábbuszozó csapat a Cserehát lakótelepről és a II. Rákóczi Ferenc utca környékéről került ki, a programot koordináló Művelődési Ház tapasztalatai szerint ott volt a legsikeresebb a kezdeményezés, ahol szülő is vállalt önkéntes „buszsofőrködést”. 

Székelyudvarhelyi Művelődési Ház/Fb
A közös gyaloglás öröme. Így is lehet iskolába menni


A biztonságos köz­le­ke­dést ugyanis a hetente váltakozó önkéntesek biztosították, az erre vállalkozó szervezetek, intézmények, közösségek palettája igencsak színes – derült ki a Művelődési Ház beszámolójából. A 2022–2023-as tanévben többek között a kézilabdások, cserkészek, csendőrök, a Városi Sportklub, a polgármesteri hivatal, a Művelődési Ház, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, az Erdélyi Kárpát-Egyesület Udvarhelyszéki Osztálya, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára, az RMDSZ városi szervezete, a Tomcsa Sándor Színház, a Dental Centrum, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett pedagógusképző tagozata, a Haáz Rezső Múzeum, a Székelyföldi Filharmónia, valamint több iskola tagjai, munkatársai és számos civil kísérte reggelente a gyermekeket iskolába.
A lábbuszra legkevesebb 30 gyermek mindig „felszállt”, de általában jóval többen, mintegy 50-60 sze­mély „utazott” vele, volt olyan nap is, mikor 83 gyermek ment gyalog iskolába. A rendszeresen a gyaloglást választók már jól tudták, azon túl, hogy egészséges sétával és jókedvűen indul így a nap, értékes nyeremények is várják azokat, akik hétről hétre a lábbuszt választják. Matricák gyűjtögetésével bizonyíthatták, hogy elkötelezett gyaloglók, és a szervezők különböző rendezvényeken való részvétellel, gyermekfoglalkozással jutalmazták őket, vagy épp Mini Erdély Park-belépővel, korcsolyapálya-belépővel, mikuláscsomaggal, társasjátékkal, fagyival ajándékozták meg a gyermekeket.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!