Hirdetés

Csípték a jófej hagymákat Madéfalván

Sokan kilátogattak szombaton Madéfalvára, ahol az egyik legegészségesebb zöldségünké, a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyagáé volt a főszerep, ugyanis immáron tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Hagymafesztivált, melynek részeként – a tavalyi nagy sikernek köszönhetően – idén második alkalommal szervezték meg a Hagymakörutat.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 5 perc
Csípték a jófej hagymákat Madéfalván
Hagyma minden mennyiségben Fotó: Hodgyai István

A településen hét úgynevezett Hagymapontot – Vásártér, Alszeg, Plébánia, Patakelve, Vargaszeg, Borvíz, Kápolna – állítottak fel a falu különböző tízeseiben, ahol bográcsban főzték a finomabbnál finomabb, hagymához kapcsolódó étkeket a helybélieknek, a vendégeknek, a turistáknak, akik az étel mellé a Kárpát-medence borvidékeinek borait is kóstolgathatták, ugyanakkor mind a hét helyen más-más zenekar húzta a talpalávalót, ami fergeteges hangulatot teremtett.

Hodgyai István

A készülődések már kora reggel elkezdődtek, amikor felállították a Hagymapontokat, beüzemelték a „tábori konyhát”, feldíszítették a környezetet, felállították a standokat, sátrakat, ahol a vendéglátásnak teret biztosítottak. Minden ponton dicséretre méltó volt a dekoráció. Több helyen állatsimogató is volt – bárányokat, kecskéket, csacsikat lehetett babusgatni –, amit a kisgyerekek, de a felnőttek közül is sokan élveztek. A faluközösségek mindegyik ponton különböző és kiváló hangulatot teremtettek.

Hodgyai István

A fesztivál vendégei, akik végigjárták a különböző helyszíneket, megismerkedhettek a falutízesek szokásaival, hagyományaival, vendégszeretetével. Mindez nemcsak a látogatóknak nyújtott felejthetetlen élményt, de egyúttal a helyi közösség identitását is erősítette. A bográcsokban főtt csíki szarvaspörkölt, hétvezér-tokány puliszkával, jókai babgulyás vöröshagymával, marhapörkölt nokedlivel, vaddisznópörkölt Nimród módra, állomási sült oldalas hagymaágyon, sült kolbász pityókás hagymaágyon. Az ínycsiklandó, ízletesen jó falatokat értékelni nem volt könnyű feladat, hisz mindegyik megérdemelte a kiváló minősítést.

Hodgyai István

A Hagymapontok végigjárásához, végigkóstolásához a Hagyma Express nyújtott maradandó élményt minden korosztálynak, de aki nem a kisvonatra esküszik, az lovas kocsin is körbejárhatta a helyszíneket, de a bátrabbak akár gyalog is megtehették az utat, hisz mint megtudtuk, a körút körülbelül 3,5 kilométeres.

A hagymának szentelt rendezvény természetesen szabadtéri Hagymabállal zárult. A vásártéren felállított nagyszínpadon a bonyhádi Dynamik zenekar teremtett jó hangulatot és fergeteges bulit.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!