Hirdetés

Cseberből vederbe? Az ingyenes helyek zsúfoltabbá, a fizetősök szellősebbé váltak

Ez év elejétől fizetésessé vált a parkolás Csíkszeredában. Az emberek igyekeznek ismerkedni, megszokni az új rendszert. A parkolási szokások is változtak, sokan igyekeznek elkerülni a díjak kifizetését, ezért olyan helyeken igyekeznek állomásozni gépjárműveikkel, amelyek kívül esnek a fizetéses zónákon, így bizonyos városrészek értelemszerűen megteltek autókkal, a fizetős részeken viszont kényelmes a parkolás, mindig találni üres helyet. Az illetékesek szerint ugyanakkor pont ez volt a cél, hogy a zsúfolt központot szellősebbé tegyék, egyéb helyeken a parkolási szabályok betartása a városi rendőrség feladata.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Cseberből vederbe? Az ingyenes helyek zsúfoltabbá, a fizetősök szellősebbé váltak
Fotó: László F. Csaba

Az eddigi tapasztalatokat értékelve Demény Attila, a Csíki Trans Kft. igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt esztendő végén, még a próbaidőszak alatt, sok bonyodalmat okozott a háttérrendszer meghibásodása, viszont mostanra sikerült elhárítani a problémát, így a TPARK háttérrendszere e hónapban már stabilan működik, így megszűntek a sorok is, ha mégis többen jönnek egyszerre a jegypénztárakhoz, gördülékenyen halad a kiszolgálás, nincs fennakadás.


Hirdetés

A csíkszeredai városi tömegközlekedést is üzemeltető cég vezetője rámutatott, hogy

jelenleg kényelmesen lehet parkolni az eddig zsúfolt központi részeken is, a helyek fel vannak szabadulva, és pont ez volt a cél. Igaz, a torlódás áttevődött a nem fizetős helyekre, hisz alapjelenség lesz, hogy aki teheti, ingyen akar parkolni, de a szabálytalankodók kiszűrése a helyi rendőrség feladata.

A Csíki Trans Kft. vezetője megjegyezte: mindeddig több mint kétezer bérletet adtak el, amibe beleszámolódnak az ingyenesek is. Nemcsak a jegypénztáraknál váltanak ki bérletet, hanem az applikációkon keresztül is sokan vásárolnak. A kaparós jegyek vásárlása is beindult, a vállalat alkalmazottai több mint nyolcezret vittek ki a tizenkét partnercéghez, amelyek összesen tizenhat ponton árulják a tikettet. A kaparós parkolójeggyel kapcsolatban megtudtuk, hogy nem elég nagy, így a következő rendelés méretein változtatni fognak, méretesebbek lesznek.

László F. Csaba

Igyekeztünk hangot adni a polgárok véleményének is, így véletlenszerűen kérdezősködve, érdeklődésünkre többen kifejtették, hogy érezhetően szellősebb a városközpont, és a TPARK-os mobilalkalmazás is nagyon jól működik, még emlékeztetőt is küld. Ugyanakkor mindenkinek feltűnt, hogy

amíg a fizetős helyeken mindig van üres hely, addig az ingyenes zónákban egymást érik a gépjárművek, ahogy egy járókelő fogalmazott, „mint a heringek”, úgy állnak egymás hegyén-hátán.

Többen említették, hogy az ingyenes helyek zsúfoltsága miatt a szemétszállítási vállalat emberei nehézségekbe ütköznek, ha el akarják vinni a hulladékot.

Ha röviden kellene összegeznem a parkolási rendszer tapasztalatait, azt mondanám: cseberből vederbe

– panaszkodott érdeklődésünkre M. E. Sarkos véleményét kifejtve elmondta:

– A város azon részén lakunk, ahol naponta háromszor jár a busz, és a menetideje egyáltalán nem kompatibilis a mi programunkkal. Mivel én a központban dolgozom, és két kisgyereket viszek óvodába, iskolába, edzésre és fejlesztésre, autóval járunk. Az elmúlt év végén hetven percet sorba állva kiváltottam az éves bérletet. A vakáció lejártával azonban azt tapasztaltam, hogy az óvoda előtt, amely egy lakónegyed közepén található, ingyenes zóna lévén, lehetetlen parkolóhelyet találni. Sokan tilosban parkolnak, nehezítve a közlekedést, amire eddig nem volt példa.

László F. Csaba

Annak persze örülök, hogy a munkahelyem előtt már bőven akad hely bármikor a nap folyamán, de a fagyos reggeleken, két kisgyerekkel az autóban, amikor mindenki időre kellene odaérjen az intézménybe, nagyon kellemetlen helyzetet eredményezett a fizetős parkolás. Persze más lenne a helyzet, ha a tanintézetek rendelkeznének saját parkolóval, amelyet a szülők is használhatnak, de sajnos azt látom, hogy erre az új építésű intézmények esetében sem figyelnek – fogalmazott tapasztalatit összegezve a lapunk által megkérdezett polgár.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!