Hirdetés

Ahol tüske nélkül is terem rózsa

Balázsi Ildikó és férje nyolc évvel ezelőtt kezdett rózsatermesztésbe, azóta már négy fóliaházban ötezer rózsa­tővel gazdálkodnak. Virág­termesztésük egyedi Udvarhelyszéken, sőt egész Hargita megyében. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ahol tüske nélkül is terem rózsa
Nem csak a türelem terem rózsát. Gondos munka Fotó: Hadnagy Éva

Nyolc évvel ezelőtt, egy véletlennek köszönhetően vásárolta meg első rózsatöveit a kénosi Balázsi házaspár, családi vállalkozásuk mára népszerű a környéken, hiszen minőségi, szemet gyönyörködtető virágot termelnek. Balázsi Ildikó elmondta, nem volt előre meghatározott, tudatos döntés részükről, hogy rózsákkal foglalkozzanak, csupán a véletlennek köszönhetően alakult így.
– Volt egy szabad területünk, amit szerettünk volna gyümölcsfákkal beültetni. El­mentünk Nagyenyed mellé csemetéket vásárolni, és ott láttuk meg a gyönyörű rózsa­földeket, beszéltünk egy-két termelővel, és végül gyü­mölcsfacsemeték helyett rózsatövekkel tértünk haza – kezd bele történetükbe Ildikó.
Mint mondta, bár azelőtt is voltak rózsái, akkoriban még nem tudta, mekkora fába vágta a fejszéjét, és hogyan lehet minőségi virágot termelni.
Az első év egyfajta tanulóév volt számukra, hiszen szembe kellett nézzenek az időjárás viszontagságaival, megküzdöttek a különféle betegségekkel, és az értékesítés sem volt zökkenőmentes. A kezdeti nehézségek után azonban sikerült beszerezzék a megfelelő ró­zsa­fajtákat, és sorra elkészültek fóliaházaik.
– Az első nagy fóliánkat a férjem készítette 2015-ben, ebbe már 1600 rózsatövet ültettünk el – jegyezte meg.
Jelenleg négy fóliaházzal rendelkeznek, ebből háromban termesztenek rózsákat, több mint ötezer tővel rendelkeznek.
– Rózsáink mind teahibrid fajták, különböző vad alanyokra vannak oltva szemzéssel. A színek változnak, illetve az, hogy egy száron egy nagyobb fejet hoznak, vagy pedig egy száron több apróbb virágot növesztenek, ezek az úgynevezett spray rózsák – részletezte.

Tavasz a rózsakertben

Bár tavasszal kezdődik a ker­tész­kedés időszaka, a rózsakertben már januárban megkezdték a munkát. Az előkészületek között a rózsatövek metszése a legfontosabb, ezt már január végére be is fejezték. A magasított, kiemelt ágyások között is rendet tettek, kicserélték a csepegőrendszert, pótolták a kiszáradt növényeket, és a rózsatövek is megkapták már a tavaszi lemosó kezelést, valamint a tápoldatot, így már csak az van hátra, hogy növekedjenek, fejlődjenek. Ahhoz, hogy minőségi virágot tudjanak termelni, és ezáltal fel tudják venni a versenyt a külföldről behozott virágokkal, szükség van tápoldatozásra és permetezésre is.
– Amennyire csak lehet, mi is próbálunk természetes módszereket használni, de vannak olyan betegségek, mint pl. az atkatámadás, amelyet vegyszerek nélkül sajnos nem tudunk megfékezni – fogalmazott Balázsi Ildikó.
Mint mondta, sok törődést, odafigyelést igényelnek a növények. Tyúk- és marhagané-granulátummal táplálják, de algát is használnak a tövek erősítésére. Ilyenkor még nincs felszerelve az automata öntözőrendszer, ezért, ha szükség van rá, manuálisan locsolnak, de gyomlálni is kell a növényeket ilyenkor.
– Egy-két héten belül oda kerül a növekedés, hogy már kell kacsozni, ami azt jelenti, hogy letörjük a mellékhajtásokat, ahhoz, hogy egy nagy virág maradjon a száron. A spray rózsánál pedig éppen fordítva, a középső hajtást kell letörni, hogy több kicsi virág nőjön – részletezte a szakember.
A virágzási szezont az időjárás is meghatározza, de átlagosan május elejétől október végéig tart. Szezonban mindennap vágják a virágokat, ezt általában kora reggel végzik, de van, hogy napi két alkalommal is szükség van rá. A rózsákat hűtőházban tárolják, és megrendelésektől függően hetente egy-két alkalommal szállítják ki. A legkedveltebbek a fehér virágok, de nagy a kereslet a pasztellszínű rózsák iránt. Kedvelt szín a bordó, a mélyvörös és kapósak a lilás árnyalatok is. 
– Mivel a dekorációs cégek is az egyik fő célközönségünk, ezért

az esküvői trendek színe a virágokon is meglátszik, hiszen azt termeljük, ami iránt leginkább van kereslet

– húzta alá.
Kénosban arra a közmondásra is rácáfoltak, hogy nincsen rózsa tövis nélkül, hiszen tövis nélküli rózsafajtát is termesztenek.

A megnövekedett kereslet és a Covid

Balázsi Ildikó elmondta, a rózsák értékesítése nem volt zökkenőmentes a kezdeti években, hiszen sokan előnyben részesítették a külföldről származó növényeket az itt termeltekkel szemben. A világjárvány időszaka azonban áttörést jelentett számukra, hiszen a Covid következtében voltak olyan időszakok, amikor külföldről nem lehetett behozni a virágot sem, így igencsak megnőtt a kereslet a Kénosban termelt rózsák iránt.
– Sokan kerestek meg, hogy kipróbálnák a virágainkat, és azóta is visszatérő, elégedett vásárlóink – fogalmazott.
Bár úgy tudják, a megyében nem működik az övékhez hasonló vállalkozás, konkurenciájuk sok van, hiszen sok beszállító, virágkereskedés, lerakat működik, ahonnan a virágüzletek vásárolhatnak. 

Tervek a jövőre 

Ildikó tervei között szerepel, hogy a rózsák mellett más virágokat is megtermeljen, olyanokat, amelyeket akár csokrok készítéséhez is fel tud használni. A rózsatermesztés mellett ugyanis több képzést is elvégzett, tavaly pedig már virágdekorációkat, esküvői csokrokat is készített saját rózsáiból.
– Úgy éreztem, hogy a rózsák mellett csak kellene még más virág is a csokrokba, de feltett szándékom, hogy csak olyan virágot használjak, amit én itthon termelek meg – nyomatékosította.
Tavaly már szaporított magról eukaliptuszt, idén tavasszal pedig próbálkozott nárcisz, jácint, primula termesztésével is. Céljai között szerepel továbbá a régi virágfajták nemesített változatának a termesztése is a jövőben, illetve egy süllyesztett fóliával is próbálkoznak, amelyet a földben alakítottak ki, kihasználva a talaj melegét. 
– Tavaly ősszel építettük, és ez még csak a kísérleti időszak, hogy mit és hogy lehet. Amikor a télen kint –12 Celsius-fok volt, akkor a süllyesztett fóliában +4 Celsius-fokot mértünk – jegyezte meg. 
Elmondta ugyanakkor azt is, hogy családi vállalkozásukat teljes egészében önerőből építették, állami támogatásokról nincs tudomásuk. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!