Hirdetés

A várakozás lángjai

Advent első vasárnapján a megye számos településén elkezdték a karácsonyi készülődést. Méltóságteljes ünnepeken gyújtották meg az adventi koszorún az első gyertyát.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
A várakozás lángjai
A Nagy István Művészeti Középiskola kórusa énekelt Csíkszeredában Fotó: Veres Nándor

Advent első vasárnapján Csíkszereda központi parkjában az első adventi gyertya meggyújtását a Nagy István Művészeti Középiskola diákjainak zenés-énekes előadása kísérte. Az ünneplőket Korodi Attila polgármester köszöntötte.
Sebestyén Ottó csík­zsö­gö­di plébános úgy fogalmazott, hajlamosak vagyunk életünk külső kereteire figyelni, és ennek következtében a külső világ diktálta keretekhez igyekszünk alkalmazkodni. 

– Az advent és ez a hely kü­lön­ös­kép­pen alkalmas, hogy ettől a pillanattól az ünnepig lelkünk számára szak­rális helyszínévé váljon. Tö­re­ked­jünk a boldogságra, azzal, hogy minél több jó cselekedetet teszünk másokkal

– fűzte hozzá a plébános. Az ünnepség a diákok énekével ért véget.


Hirdetés


Székelyudvarhelyen vasárnap délután öt órakor kezdődött a város adventi koszorújánál a gyertyagyújtási ünnepség, amely évről évre egyre népszerűbb a városlakók körében. Ezúttal is több mint százan gyűltek össze a Márton Áron téren, hogy részesei lehessenek az eseménynek. Idén is a lelkipásztorok adventi gondolatai mellett a város kórusai és szólóénekesek gondoskodtak az ünnepi hangulatról. Az adventi koszorú díszítése beleillett a városban meghirdetett játék évének tematikájába, így igencsak különleges volt. Fa kisvonat, dobókockák, szarvasok, csillagok díszítették és idézték a játék évét. Az első gyertyát, amely a hitet jelképezi, Gálfi Árpád polgármester, valamint dr. Tenk Miklósné, dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékán asszonya gyújtotta meg. Ezúttal Mezei Ödön, a Székelyudvarhelyi Baptista Gyülekezet lelkésze szólt a keresztény hívekhez. Az Alla Breve Vegyes Kar tolmácsolásában ünnepi dallamok csendültek fel, Kovács László karnagy vezetésével. 

Hodgyai István
Székelyudvarhely. Énekszóval tették emlékezetesebbé az ünnepet


Farkaslakán is minden évben állítanak szabadtéri adventi koszorút a templom­kert­ben, az egykori iskola udvarán, Tamási Áron mellszobra mellett. A hagyományokhoz híven idén is gyermekek, valamint a 136-os Fantsali Márton cserkészcsapat tagjai segédkeztek a munkában szombaton. A több mint egy méter átmérőjű koszorún vasárnap kigyúlt az első gyertya. 
Idén a korábbi évekhez képest szerényebben ünnepel Gyer­gyó­szentmiklós a kormány megszorító rendelete miatt. A művelődési központnál hetek óta azon dolgoztak, hogy az advent, a várakozás csodáját, a karácsony fényét ne halványítsa el nagyon a megszorításcsomag. A helyi kórusoknak, az egyházi elöljáróknak és az önkéntesek helytállásának köszönhetően közösségi alkalmakon gyújtják meg idén is a koszorú négy gyertyáját. Advent első vasárnapján, az esti szentmisét követően negyed nyolctól a város főterén gyújtották meg az első gyertyát. Az eseményen a Fogarasy Mihály Általános Iskola küldöttei olvasták fel a következő hétre szóló adventi gondolatokat, dalokkal közreműködött az Ipartestület Férfikara, az ünnepi áhítatot pedig György Balázs plébános mondta. A forgatókönyv hasonló lesz a következő két vasárnapon is, a negyedik gyertyát, lévén szentesére esik advent negyedik vasárnapja, szombaton, 23-án gyújtják meg. Adventi vásár is működik a főtéri parkban, főleg a gyertyagyújtások alkalmával számítanak nagyobb forgalomra. Ilyenkor a lángos és a forralt bor, tea iránt is nagy a kereslet.

Barabás-Pál Hajnalka
Gyergyószentmiklóson a főtéren ünnepeltek 

Tudósított: Barabás-Pál Hajnalka, Hadnagy Éva, Vlaicu LajosHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!