Hirdetés

A legkelendőbb az egyórás parkolási jegy

Alig több mint egy hónapja vezették be élesben is Csíkszeredában a fizetéses parkolási rendszert. A kezdeti hiányosságokat az üzemeltető Csíki Trans Kft. igyekezett pótolni, javítani. Az észrevételeket továbbra is fogadják, hogy hatékonyabbá tegyék a szolgáltatást.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
A legkelendőbb az egyórás parkolási jegy
A tesztüzemnek rég vége. Néhány kisebb probléma szorul még tisztázásra Fotó: László F. Csaba

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnépszerűbb az 5 lejes órás jegy volt, de sokan vásároltak teljes értékű éves bérletet is, és érdekes jelenség, hogy sokan a már megvásárolt lakossági bérletüket utólag éves bérletre cserélték.

– Az ügyfelek nagy része, úgy tűnik, elfogadta és kezdi megszokni az újra bevezetett fizetéses parkolási rendszert, a kitűzött célt, miszerint a város központi részét szellősebbé, szabadabbá tegyük, az eddigi tapasztalatok szerint sikerült elérni

– összegezte az elmúlt hónap tapasztalatait megkeresésünkre Demény Attila, a parkolórendszert üzemeltető vállalat igazgatója. 


Hirdetés


Részletekbe bocsátkozva megtudtuk, hogy a kaparós parkolási jegyekből közel 25 ezret szórtak szét a partnercégeknél. A legnépszerűbbnek az 5 lejes órás jegyek bizonyultak – ezek minden zónára érvényesek –, összesen 17 600-at vásároltak meg. 500 lejes éves bérletre 1877-en tartottak igényt, érdekesség, hogy félévesre és három hónaposra külön-külön csak 20-an, egy hónaposra pedig 50-en. Napijegyet az egy hónap alatt 3500-an vásároltak. Az ingyenes – veteránoknak, politikai foglyoknak és leszármazottaiknak kiadott – bérletek száma meghaladja a 400-at. Lakossági bérletből 200 fogyott el, ami annak tudható be, hogy a már megvásárolt lakossági bérletüket sokan lecserélték, és inkább teljes értékű éves bérletet vásároltak.
Elektromos autóra 50 százalékos kedvezménnyel járó bérletet 35-en váltottak ki, az ugyancsak 50 százalékos kedvezménnyel járó nagycsaládos és egyszülős bérletekből pedig hatot értékesítettek. Az igazgató fontosnak tartotta kiemelni, hogy egy autóra csak egy kedvezmény igényelhető, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az appok használatakor bérlet- vagy jegyvásárlás közben nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy a rendszám bevitelekor a nulla (0) szám helyett az O betűt használják, ami érvénytelen vásárlást eredményez.
Pótdíjat mindeddig közel 200-an fizettek. Eddig 40 ügy került át a helyi rendőrséghez, viszont vélhetően ezek nagy részét érvénytelenítik, mert a rendszer kezdeti hibái miatt több esetben előfordult, hogy az érvényes bérletet, jegyet nem érzékelte az operációs rendszer. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy aki hasonlót vagy egyéb gondokat tapasztal, feltétlenül jelezze a szolgáltatónak a problémát. Mulasztás esetén fizetni banki átutalással is lehet, viszont minden tranzakciónál el kell küldeni a fizetési bizonylatot a cégnek. 

– Adódtak kellemetlen helyzetek, de minden esetben azon dolgozunk, hogy tisztázzuk a problémát és megoldást találjunk, mert nem a bírságolás a cél. Vállalatunk nyitott az építő jellegű jelzésekre és igyekszik minden kisebb-nagyobb gondot megoldani. A TPARK applikációjának kezdeti nehézségei is megoldódtak és most már megfelelően működik, ugyanakkor a Szeredapp is üzemel, használatának lehetőségét minden információs táblán feltüntetik

– közölte Demény Attila.
A polgárok észrevételeiket, problémáikat a parkolási rendszert üzemeltető cégnek a 0745–311922 telefonszámon jelezhetik.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!