Hirdetés

A hatóságokat is feljelenti az EMSZ

Nem pusztán történelemhamisítás, hanem a sírgyalázás, az etnikai feszültségkeltés és az uszítás büntetőjogi tényállását is kimeríti az, hogy szombaton a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román szervezet hívei 150 fakeresztet állítottak fel az úzvölgyi katonatemetőben, ezért az Erdélyi Magyar Szövetség feljelenti az elkövetőket és az akciót tétlenül szemlélő rendvédelmi szervek vezetőit – közölte hétfőn az EMSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
A hatóságokat is feljelenti az EMSZ
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Közleményében a párt is emlékeztet: az Úzvölgyében korábban illegálisan felállított betonkeresztek elbontását érvényes bírósági döntés rendelte el, az újabb keresztek felállítására nem kért és nem is kapott engedélyt a Calea Neamului egyesület.
Mint részletezték: a provokációt előre bejelentették a szervezői, a rendfenntartó szervek azonban semmit nem tettek a temetőgyalázás megakadályozására, helyette a helyszínen végignézték, hogyan dúlják fel a szélsőséges provokátorok a honvédek emlékhelyét, Marian Stan csendőrkapitány pedig a sajtónak azt mondta, hogy az úzvölgyi temetőnél nem történt semmi szabályellenes.

„Mindez jól mutatja: ha a közösségünk kárára elkövetett cselekményeket észlelnek a hatóságok, a jogállamiság szabályai érvényüket vesztik, a bűncselekmény tényét is kimerítő törvénysértés felett pedig szemet hunynak” – írta közleményében az EMSZ. A párt úgy értékelte: az újabb úzvölgyi temetőgyalázás is bizonyítja, hogy a román hatóságok „az állampolitikává emelt magyarellenesség jegyében”, a magyar közösség ellen irányuló provokáció láttán szándékosan megfeledkeznek a törvény által előírt kötelességük teljesítéséről.

A párt továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt az alkut, amelyet Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke és George Simion, a „magyarellenességéről ismert” Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője is támogat, mely szerint az úzvölgyi temetőben helyet kell biztosítani egy közös, „más nemzetek” hősei előtt is tisztelgő emlékműnek. „Számunkra azonban csak egyetlen megoldás elfogadható, éspedig az úzvölgyi temető megőrzése annak, aminek eredetileg szánták: az ott valóban eltemetett hősök nyughelyének. Mivel azok, akik a temető ismételt meggyalázását megakadályozhatták volna, újból elmulasztották feladatuk teljesítését, a rendelkezésre álló – fényképes és videós – bizonyítékok összegyűjtését követően feljelentést teszünk a szombati temetőgyalázás résztvevői, szervezői és támogatói ellen” – zárta hétfői közleményét az EMSZ országos elnöksége.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!