Hirdetés

A Nagykőhavas

Levélbontás
Becsült olvasási idő: 2 perc
A Nagykőhavas
Fotó: Fénya József

Egy párás, felhős júniusi szombat reggelen, 18 elszánt turista érkezett a Penny áruház parkolójába, hogy a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezésében, Tőke Dénes túravezető irányításával, a 80 százalékos, egész napos eső előrejelzés ellenére elinduljon a Nagykőhavas irányába.
Nagykőhavas a Keleti-Kár­pá­tok része. Keleti oldalán a Csukás-hegységgel. A Keresztényhavassal együtt a Barcasági-hegységet alkotják és a Tömös völgye választja el őket egymástól. Tele voltunk bizakodással, így az égiek is megsegítettek, mert csak néhány esőszitálást kaptunk, melyet áldásnak tekintettünk. 
Miután személyautóinkkal megérkeztünk a Brassótól 16 km-re levő Malomdombokhoz, túravezetőnk földrajzi tájékoztatót tartott és elindultunk a Hétlétrák irányába, amely Románia egyik leglátványosabb helye. Ez a 160 m hosszú szurdok, melyet a Csürkőárka pataka vágott 
a mészkősziklába, hét vízesést alkot. Egyórai gyaloglás után elértünk a szurdok bejáratától 150 m-re levő jegypénztárig, ahol kiváltottuk belépőinket abba a csodálatos látványt nyújtó kanyonba, melyben 2013 óta 9 létra és 10 gyaloghíd vezet meredeken felfelé. A leghosszabb létra 15 m-es. A víz a szikla oldalában katlanokat vájt és óriási zuhataggal érkezik lefelé, esőpermeteket szórva a turistákra, kiknek ámulattal tölti el lelkét. Felérkezve az utolsó létrán is, kissé megpihentünk, majd elindultunk az 1640 m-en levő menedékház irányába, melyet az Erdélyi Kárpát-Egyesület működtet. 
Meredeken kapaszkodtunk felfelé, de a többnyire sziklás útvonallal járó nehézségeket és az 1000 m-es szintkülönbséget feledtette a csodás természet, mely tele volt bükk- meg fenyőerdőkkel, madarak füttyével és csicsergésével színesítve. Ekkor még nem is tudtuk, hogy milyen csodás látványban lesz részünk a menedékházi pihenőnk után. Innen még 200 m szintkülönbséget kellet megtennünk az 1844 m magasan levő Nagykőhavas csúcsáig. Volt részünk tőlünk alig pár méterre sétáló medve látványában, a teljében kinyílt havasszépe rózsaszín tengerében, melyben meg is mártózhattunk és a különböző sziklaalakzatok megcsodálásában. A túra e gyönyörű részét csendszakasz beiktatásával tettük meg, így még nagyobb hatást gyakorolt lelkünkre. 
A csúcson a nap sugarai is megmosolyogták elszántság­unkat, és jutalmul megmutatták a minket körülvevő összes hegyvonulatot. A még mindig havas Bucsecs hegygerincét, a Királykőt, a Bodzai-havasokat, a völgyeket, településeket és a minket körülvevő csodákat. Egy csúcsfotó után elindultunk lefelé, egy kényelmes, panorámás utat választva, hogy még idejében visszaérjünk autóinkhoz, ahol megköszöntük túravezetőnknek a szervezést, a csapatnak a társaságot és a jókedvet, majd tele élménnyel hazaindultunk.

Balázs-Bécsi Rozália
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!