Hirdetés

Hogy is van ez?

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

A hó sok mindent megoldott, legalábbis Csíkország fővárosában. A gipsz egyre keresettebb lett a barkács­áru­házakban és az építőanyag-lerakatokban, de ezúttal a kamionok nem valamelyik építkezésre, hanem a kórházba hordják, ráadásul zsákoslag. Egyelőre csak az ortopédiáig cipelik, onnan többen haza, de már nem por állapotban, hanem kézen, karon vagy lábon, kevés gézzel megbolondítva. Olyan ez, mint a fröccs: sok bor, kevés víz helyett sok gipsz, kevés géz.
Télen sokat morgok a csúszós járdák miatt, hiszen amikor havazik egy keveset, és csicsonkázok vagy munkába, vagy pedig onnan haza, azaz haladok A-ból Á-ba, mert a B elérhetetlennek tűnik, mint Kolumbusznak India, a normális ütemű gyaloglás a megyeszékhelyen egy héttel az idei tél első hóesését követően is olyan lehetetlenség, mint a mai tinédzsereknek megmagyarázni, hogy volt élet a mobiltelefonozás előtt is. (A fenti mondat megírását és újraolvasását követően tartottam egy szusszanatnyi szünetet, hiszen akkora energiát emésztett fel a begépelése, mint a központi park jeges sétányain végigmenni tegnap reggel.)
Kié a járda? Közterület – hangzik a válasz, csak nem tudom a hang forrását beazonosítani, mert zúg a fülem, mióta tegnap az alig egy centiméteres hajam interakcióba lépett a járdával, pedig előtte olyan szépen lóbáltam kezem-lábam, mint aki legalább húsz éve jár műkorcsolyára, és éppen ugrásra készül. Ha a járda a Köz területe, akkor a Köz kellene takarítsa, de havazást követően már nem a Köz kell gondot viseljen rá, hanem a Lakó, az Ingatlan Tulajdonosa, az Ingatlan Bérlője, a Köz meg körbejár és büntet, mert a fenti három személy lusta, és nem takarította el a havat. De ha véletlenül a Lakó az autójával feláll a járdára, akkor Civil Csíkszereda egyből fotóz és féjszbúkoz, hogy a Köz területén parkolt a szemét Lakó. Szóval, ha nincs hó, akkor a járda a Köz területe, ha meg van hó, akkor a Lakóé?
S akkor kérdem, hogy a központi park, az olyan sétányok vagy járdák, amelyek szomszédságában nincs se Lakó, se Bérlő, se Tulajdonos, se Bótos, azt a Köz nem kellene takarítsa? Áh, dehogy, azt sózzák, de ezerrel, és emiatt a kutyák repülve sétálnak a központi parkban, mert csípi a lábukat a járdára leszórt só. Csak arra kell vigyázni, hogy a repülő kutyus kakija nehogy a nyakunkba 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!